BANDON BLUFF

 
 
 

Above the seaside town of Bandon, Oregon overlooking the Coquille River, the historic Coquille Lighthouse, and the Pacific Ocean lays the Bandon Bluff residence. The goal in designing this house was to respond to – not compete with – the spectacular natural setting and recall the simplicity of classic beach houses. The owners desired a casual, comfortable shelter that would accommodate their extended family in a place that holds personal significance.

The house is a 1,700 square-foot L-shaped structure with shed roofs echoing the form of the massive cypress trees to the west. The house and garage form a sheltered courtyard. Cedar decks and walkways extend the living area into the landscape, where extensive use of native plants reinforces the feeling that the building has “grown” out of its site. In addition to aesthetics, materials were selected with consideration to ease of maintenance and ability to withstand the coastal environment.