DXU

 
 
 

DXU is a seven-story, 4-Star Built Green multi-family building in Seattle’s University District. The project’s bright and playful façade adds liveliness and dimension to the neighborhood. Modeled after stacked shipping containers, the corrugated steel reflects the region’s rich port history. Inside, the 99 units are targeted towards the students and young professionals of the neighboring University of Washington. Large windows fill each apartment with light, and smart layouts make the most of the compact units. An easily accessible bike locker off the back entrance and storage lockers on the garden level provide additional storage for renters. On the rooftop, a large deck with barbeque overlooks the city, with 360 degree views stretching from the Olympics to the Cascades, with Rainier, downtown, and the Space Needle in between.

Throughout the project, ecologically sensitive solutions helped DXU meet its sustainability goals. Solar panels on the roof, along with extra insulation, programmable thermostats, and an ultra high-efficiency heat pump keep energy usage and cost down. Outside, permeable paving allows water to easily filter into the environment, while drought tolerant native plants reduce water waste. Sedums on the roof help offset the building’s foot print and filter water, while bioretention planters on the ground help protect the landscape from erosion. Looking ahead, DXU’s metal siding is recyclable, reducing life-cycle waste.

DXU is an efficient apartment paying homage to the city’s past while looking ahead to its future.