MAPLE VALLEY LIBRARY 

 
 
 

Johnston Architects, in association with James Cutler Architects, designed a new 10,200 square-foot library for the city of Maple Valley. The site for the project is one of the few remaining areas of second growth forest within city limits. Great care was taken to insert parking and building within a spectacular wooded environment, 90% of which was preserved. The design has become an emblem for Maple Valley.

The library’s footprint is shaped to preserve significant tree stands, and its walls are placed to frame views while screening cars, parking and future development. Site-milled Douglas fir are used throughout as well as under-floor displacement systems for heating and cooling, extensive daylighting and on-site storm-water management with rain gardens. The design is forward-looking, sustaining and sustainable: a creative solution in a constantly changing landscape of information.

The completed library is highly functional with a children’s area, lounge, meeting room and a “loggia” looking out upon nurse logs, vine maples, cedar and Douglas fir. The library follows a U-shaped plan with a work room in one wing and meeting room in the other. The main reading room completes the U. A simple shed roof is supported by trusses. Wherever possible, wood components are exposed and honored. Water is collected from the roof in one downspout which directs the flow into a moss garden ring honoring the great natural resources of water and forest.

This library was designed with state-of-the-art communications, lighting and mechanical systems, but its most important quality is evidenced by the joy of the people who use the building and work within it.